Jeśli chodzi o moje własne wykształcenie, oto niedawny wywiad z Shawnem Fainem, prezesem UAW (szefem United Auto Workers Union):
MAJOR GARRETT: Wróćmy do taryf i przemysłu motoryzacyjnego. Peter Navarro, główny doradca prezydenta ds. handlu, mówi, że obecnie zakłady produkujące samochody są wykorzystywane w około 60%. Twierdzi, że istnieje duża niewykorzystana zdolność produkcyjna, co oznacza, że miejsca pracy można by stosunkowo łatwo stworzyć i nie trzeba by było spędzać dwóch, trzech, a może pięciu lat na budowie nowych fabryk. Czy tak to Pan rozumie? Czy Pan w to wierzy?
SHAWN FAIN: Trafił w dziesiątkę. Spójrzcie, mamy teraz sytuację w Warren w stanie Michigan, gdzie w zeszłym roku zwolniono 2000 pracowników. Przez lata budowali tam ciężarówki Ram dla Stellantis, a Stellantis podjął decyzję o przeniesieniu tej produkcji do Meksyku. Mogliby przenieść tę pracę z powrotem w bardzo krótkim czasie i produkować tam ciężarówki Ram i przywrócić tych ludzi do pracy.
W tym tygodniu byłem w Volkswagenie, wiesz, rozmawiałem z pracownikami, którzy starają się o swój pierwszy kontrakt, a firma ogłosiła redukcję zmiany. Tymczasem, wiesz, Volkswagen jest największym przestępcą ze wszystkich. 75% ich produkcji na rynek Ameryki Północnej jest wytwarzane w Meksyku, więc mogą przenieść tam produkty z dnia na dzień. Istnieje nadwyżka mocy produkcyjnych.
Wiesz, ludzie zapominają o tej lekcji z II wojny światowej. Sposobem, w jaki utworzyliśmy Arsenał Demokracji, który wygrał wojnę, było to, że wzięli nadwyżkę mocy produkcyjnych wszystkich zakładów motoryzacyjnych w kraju i produkowali czołgi, samoloty, bomby i silniki i wszystkie te rzeczy. I teraz nie jest inaczej.
Mamy nadwyżkę mocy produkcyjnych. Mogliby sprowadzić pracę z powrotem w bardzo krótkim czasie. I tak, są w sytuacji, w której muszą zbudować nową fabrykę, tak, zajmie to kilka lat, ale - ale istnieje wiele możliwości dla tych firm, aby zrobić właściwą rzecz i sprowadzić pracę z powrotem tutaj z dnia na dzień, tak szybko, jak ją stąd przenieśli.
MAJOR GARRETT: A Shawn, dla ludzi, którzy cię słuchają, jak taryfy sprawiają, że to się dzieje? Jaki jest związek między 20- lub 25-procentową taryfą a przywróceniem tej zdolności produkcyjnej do poziomu, który chciałbyś zobaczyć?
SHAWN FAIN: Cóż, ponieważ, jak wszystko, firmy nadużywają tego procesu. Chodzi mi o to, że dążą do wyścigu na dno. Chodzi mi o to, że taryfy są -- wiesz, była duża obietnica, kiedy w 1992 roku powstała NAFTA, wielka debata, a Ross Perot mówił o "gigantycznym odgłosie ssania", że nasza baza produkcyjna zniknie. Miał rację, wiesz.
I widzieliśmy, co się działo w ciągu następnych 30 lat. Widzieliśmy, jak 90 000 zakładów odeszło. Wiesz, jak powiedziałem, widzieliśmy, jak 65 zakładów z Wielkiej Trójki zostało zamkniętych. Spójrz, właśnie teraz, kiedy rozmawiamy, w Wisconsin grozi zamknięcie zakładu Deere i zagrożenie przeniesieniem ich pracy do Meksyku. Mamy zakład ciężarówek Volvo i Mack Truck w Pensylwanii, któremu grozi przeniesienie do Meksyku. Istnieje wiele możliwości i to jest rzeczywistość, którą widzieliśmy tutaj w Ameryce.
Zatem taryfy są narzędziem w skrzynce z narzędziami. Nie są one ostatecznym rozwiązaniem. Musimy naprawić zepsuty system handlu. Ale sposób, w jaki działają taryfy, to znaczy, że jest to motywator, ponieważ będzie kara za wszystko, co firmy wysyłają tutaj, i miałem firmy, które mówiły nam wprost, że będą musiały sprowadzić produkty z powrotem tutaj, jeśli te taryfy zostaną wprowadzone.